Op werkbezoek bij natuurcamping it Dreamlân

IMAG0819.jpg
ChristenUnie Noardeast-Fryslan
Door Webredactie Noardeast-Fryslân op 23 januari 2019 om 09:56

Op werkbezoek bij natuurcamping it Dreamlân

Kollumerpomp. Grijs en grauw over de landerijen. Harde Noordwesten wind. Delegatie ChristenUnie Noardeast-Fryslân legt een werkbezoek af bij Natuurcamping It Dreamlân. Tijdens de kennismaking met Robert en Minke, eigenaren van de natuurcamping, wordt al snel duidelijk dat wij niet met Friese ondernemers te maken hebben. Hij, geboren en getogen in Dordrecht, zij in Amsterdam. Na een tijd in Utrecht te hebben gewoond, begon het te kriebelen. Blijven, naar Spanje vertrekken of… Toen kwam de huidige locatie te koop. Meerdere kavels met een totaal oppervlakte van 4 ha. Een nieuwe start? Robert, werkzaam geweest in de IT en Minke bij Amnesty International waarbij de ouderlijke roots toch ook weer in Friesland liggen.

Zelf gaan ondernemen, dát was de uitdaging. Contact met ambtenaren zoeken in Dokkum. Wensen, tekeningen, ver- en bouwplannen op tafel. Oeps, er moest ook worden gesloopt en asbest verwijderen. Ondanks een geringe kans op toestemming van de lokale overheid, toch bezig gegaan waarbij duurzaamheid het uitgangspunt is geweest. Nu 9 jaar later is er een pracht van een recreatiebedrijf opgebouwd. In 2018 werden er ruim 13.000 overnachtingen geboekt.

Het bedrijf, lid van Gasten Gilde, beschikt over een groepsaccommodatie, vakantiehuizen en een natuurkampeerterrein. Tenten en caravans worden niet door elkaar gesitueerd. Tenten in de buiten- en caravans in de binnenring. Elkaar zo veel als mogelijk van de wijde blik laten genieten. Het bedrijf ligt in de uitloop van de oude Lauwerszee. Enigszins glooiend en aan een doodlopende weg. Uitermate geschikt voor jonge kinderen. Wat de ondernemers opvalt is, dat in de regio veel kleine recreatiebedrijven zijn welke worden gerund door hoofdzakelijk Westerlingen. Men komt in de sector weinig Friese ondernemers tegen.

De kracht van het gebied, ook Noardeast-Fryslân, ligt met name in de rust, ruimte en de verre blik. Er komen veel Westerlingen (Randstad) naar onze regio om bij te tanken. Hoofd leeg te maken en te genieten van alles wat hier is te zien en te beleven. Neem nu “Een dijk van een wijf”. Prachtig idee. Er komen hierover heel veel positieve reacties bij het ondernemersechtpaar. Meer van dit soort beeldwerken doet mensen verwonderen.

Wat de politiek nog meer kan doen voor onze bijzondere regio?

  • Draag zorg voor en houdt dit gebied uniek;

  • Kleinschaligheid in stand houden;

  • Doe aan biodiversiteit;

  • Cultureel meer ontwikkelen;

  • Natuurontwikkeling. Ga aan de slag met looppaden. Maak er een netwerk van. Niet langs de geijkte wegen van asfalt en steen, maar door de landerijen. Laat mensen genieten van al het moois.De gemeente laten faciliteren, deuren openen en netwerken.

Labels: ,