Zorgen om de jeugdzorg

Jeugdzorg.JPG
ChristenUnie Noardeast-Fryslan
Door Webredactie Noardeast-Fryslân op 20 mei 2022 om 17:34

Zorgen om de jeugdzorg

“In onze gemeente is niet één jongen, niet één meisje, niet één mens een papieren jongen, een papieren meisje of een papieren mens. Ieder mens is een kostbaar mens, waard om beschermd, gekoesterd, gezien, gehoord en geliefd te worden!”

Met deze woorden eindigde Lysbeth Vellinga- Zeilstra (ChristenUnie) haar deel van het interpellatiedebat van dinsdagavond. 

Naar aanleiding van de uitkomst van het Rekenkamer Onderzoek Gebiedsteams en de daarop volgende brief van het college op 27 Januari en een krantenartikel op 24 April over “het papieren meisje” heeft zowel de fractie van het CDA als de fractie van de ChristenUnie schriftelijke vragen gesteld aan het college van Noardeast-Fryslân over de stand van zaken in de Jeugdzorg. 

Volgens de fracties van ChristenUnie en het CDA is hier in de brief van het college op 13 Mei onvoldoende antwoord op gekomen en is er een verzoek gedaan tot interpellatie (met een interpellatie kan een raadslid inlichtingen van het college vragen over een onderwerp dat niet op de agenda staat. Vaak betreft het een actueel en gevoelig onderwerp).

De beide fracties geven aan dat het een feit is dat de gemeente niet alleen verantwoordelijk is voor de financiering van de zorg, maar daarnaast ook moet zorgen voor een goede controle en toezicht, ook al besteedt ze dat uit. Het is noodzaak dat de gehele raad hierover volledig geïnformeerd wordt en er wordt vanuit de fracties uitleg verwacht van het college.

Afgelopen dinsdagavond werden er opnieuw vragen gesteld, nu middels een debat, over de gang van zaken binnen de Jeugdzorg. Volgens beide partijen is de raad onvoldoende en te laat op de hoogte gesteld van de problematiek in de Jeugdzorg binnen de gemeente Noardeast-Fryslân. 

“Wij zijn ons terdege bewust van de privacy gevoeligheid en de maatschappelijke impact van het onderwerp. We willen nogmaals benadrukken dat onze vragen niet over één specifieke situatie gaan, maar om het proces, het beleid en de uitvoering. Een gemeenteraad kan niet bijsturen en/of kaders stellen als zij niet tijdig en volledig wordt geïnformeerd. Wij willen dat het onze jeugd goed gaat en daarom dringen wij aan op beantwoording van onze vragen.”

De portefeuillehouder, wethouder Jouke Douwe de Vries, geeft aan dat de signalen, die ook vanuit de landelijk politiek gegeven worden betreft de problemen in de Jeugdzorg, herkend worden binnen het gebiedsteam. Daarbij spreekt hij de hoop uit dat er hierop actie wordt ondernomen vanuit de landelijke politiek.

Om meer duiding te kunnen geven over het werk  van het gebiedsteam stelt de wethouder de gemeenteraad voor om een informatieavond te organiseren samen met het gebiedsteam. Zodat het gebiedsteam de gelegenheid krijgt om uit te leggen hoe het nu gaat binnen de Jeugdzorg. De raad gaat positief in op dit aanbod. 

Ondanks de lange lijst van vragen, deels over informatievoorziening, deels over de brief naar aanleiding van het rekenkameronderzoek, zijn er maar weinig concrete antwoorden gekomen. De wethouder beroept zich hierbij op de AVG (Algemene Verordening Gegevensbescherming) al gingen CDA en ChristenUnie er niet in mee dat dit voor deze vragen geldt.

“Dit onderwerp verdient meer dan alle andere onderwerpen dat wij hier goed met elkaar over praten. Het gaat ons allemaal aan het hart en het laatste woord is hier nog niet over gezegd.”, aldus Lysbeth Vellinga.