Zomaar een CU-stemmer #9: Klaas Groenwold

Foto Klaas Groenwold.jpg
ChristenUnie Noardeast-Fryslan
Door Webredactie Noardeast-Fryslân op 23 februari 2022 om 18:54

Zomaar een CU-stemmer #9: Klaas Groenwold

In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen op 16 maart 2022 brengen wij wekelijks een ChristenUnie-stemmer uit onze gemeente in beeld. Deze week is dat Klaas Groenwold uit Bollingwier bij Oosternijkerk.

Het is een gastvrije plek op een populaire route van ‘Vrienden op de fiets’, het huis van Klaas & Klaske Groenwold uit Bollingwier. Klaas vertelt dat ze al jaren meedoen. ‘We ontvangen veel verschillende gasten. Van echtparen op leeftijd tot jonge gezinnen. Iedereen is welkom voor een slaapplek en een ontbijt in Bollingwier.’ Boven de garage zijn zes slaapplaatsen gemaakt. En achter in de tuin staat een tuinhuisje met nog eens twee slaapplaatsen. Oorspronkelijk werd het aangelegd voor een gezin uit Gelderland waar het echtpaar hecht mee in contact is. Ze komen enkele malen per jaar logeren. Nu wordt het ook gebruikt door hun eigen dochter die vanuit Den Haag geregeld met haar gezin komt logeren. En sinds een jaar of zes voor ‘Vrienden op de fiets’. 

‘Van april tot september zijn er bijna wekelijks wel één of twee reserveringen. We vinden het leuk om op deze manier contact te maken met veel verschillende mensen. Er zijn mensen bij die een kustroute fietsen vanuit bijvoorbeeld Zeeland tot in Groningen. Maar er zijn ook mensen bij die van Amsterdam naar Denemarken fietsen en zo langs Bollingwier komen.’ Voor een zogenaamde vriendenprijs krijgen de gasten een slaapplek, inclusief gebruik van douche, toilet en een ontbijt. ‘Als mensen het vooraf aangeven kunnen ze ’s avonds ook mee-eten. Voorheen kon je hier in het dorp bij het café nog wel een maaltijd regelen, maar dat is er sinds kort helaas niet meer.’ 

Klaas en zijn vrouw Klaske wonen hier sinds midden jaren negentig. Klaas wilde graag wat dichter bij zijn geboorteplaats Oosternijkerk wonen. Er kwam een huis te koop in het gehucht Bollingwier dat op een steenworp afstand ligt. En dit maakten ze tot hun droomplek. Op het erf loopt een indrukwekkende toom kippen; Brahma’s. Ze zijn door Klaas zelf opgefokt. 

Een hobby waar Klaas met passie veel tijd aan besteed is HaFaBra-muziek. HaFaBra staat voor muziek van Harmonie, Fanfare en Brassband. ‘De liefde voor deze muziek ontstond op mijn 18e. Een oom van mij was liefhebber. Bij hem hoorde ik muziek van een wereldberoemde brass band genaamd Black Dyke. Er was één nummer dat me in het bijzonder raakte en ik was verkocht. 

Ik ben heel veel op pad geweest om zelf opnames te maken. Mijn verzameling bestaat nu uit zo’n 25.000 titels. En dit aantal groeit nog steeds. Ik vind het mooi om mijn verzameling aan mensen te laten horen en ook om de muziek wat te promoten. Jarenlang ben ik als vrijwilliger betrokken geweest bij een Ziekenomroep in Dokkum en bij  lokale omroep RTV NOF. Daar liet ik mijn opnames ook horen. Op een bepaald moment combineerde dit niet meer met mijn werk als vrachtwachtenchauffeur en ben ik ermee gestopt. In 2019 ben ik begonnen met mijn eigen radiostation op internet; Brasstimeradio.nl. Hier draai ik 24/7 HaFaBra-muziek. Er luisteren mensen van over de hele wereld.

In het dagelijks leven werk ik als vrachtwagenchauffeur via Werff Talent. Ik rijd dagelijks met bouwmaterialen tussen Heerenveen en Elshout. Ik begin eind van de middag en ben rond middernacht klaar. Ik werk hier nu sinds oktober en dat bevalt me prima. Ook de werktijden wel. Enige nadeel is dat het wat lastig combineert met bijvoorbeeld vrijwilligerswerk in besturen. Maar tot nu toe levert dit geen bezwaren op.

ik vind het belangrijk dat er een christelijk geluid in de politiek te horen is. De partij die dit en mijn standpunten het beste vertolkt is de ChristenUnie. Dat betekent niet dat ik het altijd overal mee eens ben hoor. Maar de basis van mijn christelijk geloof en wat ik belangrijk vind, dat vind ik er bij terug!’