Zomaar een CU-stemmer #6: Dorin van Balen

Dorin van Balen
ChristenUnie Noardeast-Fryslan
Door Webredactie Noardeast-Fryslân op 7 februari 2022 om 19:51

Zomaar een CU-stemmer #6: Dorin van Balen

In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen op 16 maart 2022 brengen wij wekelijks een ChristenUnie-stemmer uit onze gemeente in beeld. Deze week is dat Dorin van Balen.

Op het erf van Dorin van Balen uit Kollumerzwaag is meteen te zien wat zijn hobby is: op de oprit staat behalve zijn Audi-personenauto ook zijn kleurrijke rally-auto, met veel lampen, twee uitlaten en veel stickers. Hij laat even de motor draaien: ,,Sa heart de hiele buert my”, lacht hij.

Samen  met zijn verloofde Sjoukje doet hij met de rally-auto deze zomer een zogenaamde Megarun, een wedstrijd met oude personenauto’s over de wegen van Europa, met onderweg bepaalde opdrachten: ,,In barreltocht neame wy dat. Moatst yn in sa’n âld mooglike auto ride, dy’t safolle mooglik kilometers makke hat en mei gekke dingen derop.” Zijn wagen is een Volvo V70 uit 1998.

Ook in zijn dagelijks leven speelt de auto een hoofdrol. Dorin, 25 jaar, is vrachtwagenchauffeur bij Maters in het Gelderse Huissen. Hij rijdt betonvloeren van de VBI-fabrieken van Skûlenboarch (Eastermar), Huissen, Oss of Kampen naar een bouwplaats ergens in Nederland. 

,,Alles mei in motor en rubber bannen ynteressearret my”, vertelt Dorin. ,,It riden, de frijheid yn de frachtauto. Sjochst wat fan de wrâld en wat der feroaret ûnderweis. Ik praat handsfree mei trije kollega’s, dy’t ek yn ‘e buert wenje. Se kinne allegear Frysk. As wy inoar tsjinkomme dan knipperje wy even mei de ljochten, de hân omheech.” 

,,It binne lange wurkdagen, mar se fleane wol om. Mei de koroana falt it ta mei de files. Behalve op de Ôfslútdyk as de brêge iepen stiet ha’k noait mear yn in file sitten.”

,,Myn wurkdagen binne altiten ûnbekind. Yn ‘e jûn of middeis belje ik de planner op en dan seit dy: ‘Laad maar voor dat adres in bijvoorbeeld Amsterdam’.” In Noardeast-Fryslân heeft hij ook een keer een partij afgeleverd in Blije, waar woningbouwcorporatie Thús Wonen nieuwe huizen liet bouwen. Verder lost hij de betonvloeren relatief vaak op bouwterreinen in Leeuwarden en Stiens.

Met zijn Friese collega’s praat hij onderweg over van alles en nog wat, bijvoorbeeld over de niet al te hoge lonen. ,,Wy moatte it fan de oeroeren ha.” Het geloof is geen gespreksonderwerp, hoewel dat voor hem wel belangrijk is. ,,Ik hie wol wollen dat it mear spile, mar gjin inkele kollega is leauwich, Se witte dat ik leau, mar sjogge my der net oars op oan.” 

Dorin is lid van de Evangelische Gemeente van Kollumerzwaag en gaat regelmatig naar de kerkdiensten, net als zijn ouders. Met politiek houdt hij zich niet zo bezig. Als autoliefhebber en vrachtwagenchauffeur vindt hij het wel belangrijk dat de wegen er goed uitzien. Hij weet al dat hij in maart op de ChristenUnie stemt. ,,Dat doch ik altiten al. Fan myn heit en mem ha ik it meikrigen. De namme ChristenUnie seit my al genôch, mei de namme Christen deryn.”