Zomaar een CU-stemmer #1: Janneke Hellema-Galema

JannekeHellema.jpg
ChristenUnie Noardeast-Fryslan
Door Webredactie Noardeast-Fryslân op 4 januari 2022 om 12:35

Zomaar een CU-stemmer #1: Janneke Hellema-Galema

In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen op 16 maart 2022 brengen wij wekelijks een ChristenUnie-stemmer uit onze gemeente in beeld. Deze week is dat Janneke Hellema-Galema uit Hallum. Tevens kandidaat op de lijst voor de CU op nummer 15.

"Vanochtend las ik in de krant een artikel over de Hongaarse vrouw Katalin Karikó, biochemicus van beroep. Het inspireerde me omdat deze vrouw ondanks ferme tegenstand (tientallen jaren van afwijzing, ontslag en weghonen) altijd in zichzelf en haar werk bleef geloven. Zo wist ze uiteindelijk een belangrijke bijdrage te leveren aan het HIV-vaccin, maar legde zij ook de basis voor het meest effectieve vaccin tegen Corona. 

Als individu, als buitenlandse vrouw in een mannencultuur, was zij sterk genoeg om door te gaan. Tegen de stroom in. Voor die wilskracht heb ik respect. Van de buitenkant gezien lijk ik vaak zelfverzekerd; ik kan mijn mening goed en op stellige wijze verwoorden. Maar van nature heb ik ook een onzekere kant. Omdat ik communicatief vaardig ben zien mensen die kant minder. Maar het maakt misschien wel dat ik goed in staat ben om mijn mening bij te stellen als dat nodig blijkt.

Mijn hoop voor 2022 is dat er weer verbinding komt. Ik zie mensen tegenwoordig zomaar lijnrecht tegenover elkaar staan. De hardheid van reacties op social media raken me. Het is niet zo dat ik me hier zorgen over maak. Ik heb er wel vertrouwen in dat dit ten goede keert. 

Zorgen maken past ook niet bij me. Toen ik 9 jaar was gingen mijn ouders uit elkaar. Deze scheiding bracht een langere periode van problemen en onzekerheden met zich mee. Als oudste van twee meisjes voelde ik me al heel snel verantwoordelijk voor het reilen en zeilen binnen het gezin. Mijn moeder zei vaak: ‘Pikerje net, it komt dochs oars!’. Ik vind dat een wijze uitspraak. Dit heeft mij gevormd. Daarnaast speelt mijn geloof hierin ook een rol. Dat ik weet dat ik het niet alleen hoef te doen. Dat er een hogere macht is aan wie ik zaken uit handen kan geven. 

Ik stem al lange tijd op ChristenUnie. De manier waarop de ChristenUnie redeneert, vanuit christelijke normen en waarden, past bij mij. Het is een partij die zich in de volle breedte van de samenleving hard maakt voor mensen. Die christelijke waarde, dat je oog hebt voor iedereen, dat spreekt mij aan. Ik hoefde dan ook niet lang na te denken over de vraag om mij kandidaat te stellen voor de gemeenteraadsverkiezingen.

In het dagelijks leven besteed ik een groot deel van de dag met liefde en passie aan het managen van mijn gezin. Mijn man Hille (in dagelijks leven directeur van koekjesfabriek Hellema in Hallum) en ik hebben samen vijf kinderen in de leeftijd van 13 tot en met 21 jaar. Alles wat er thuis geregeld moet worden, dat doe ik. Daarnaast heb ik ook tijd over voor andere dingen. Variërend van het bezorgen van medicijnen voor de huisartsen tot het zitting hebben in de Raad van Toezicht van PCBO Ferwerderadiel en van het regisseren van een musical tot wijkouderling zijn in de kerk. En nu komt daar dus mijn kandidaatstelling voor de ChristenUnie bij. Onbevangen en vol vertrouwen sla ik deze voor mij onbekende weg in."

Deel dit bericht