Motie van de ChristenUnie Noardeast-Fryslân over Woodbrookers
Motie van de ChristenUnie Noardeast-Fryslân over Woodbrookers
Motie over een niet op de agenda opgenomen onderwerp, ingediend door raadslid Lysbeth Vellinga tijdens de raadsbijeenkomst op donderdag 15 december.
Op 1 januari 2015 zijn gemeenten verantwoordelijk geworden voor de hulp aan en zorg voor kinderen, jongeren en hun ouders bij alle denkbare opgroei- en opvoedproblemen. Veelal gebeurt dat in regionaal verband. Voor onze gemeente gebeurt dat binnen het samenwerkingsverband Sociaal Domein Fryslân (SDF). Daarin werken de Friese gemeenten samen met als doelstelling dat kinderen in Friesland veilig en evenwichtig kunnen opgroeien.
Inmiddels wordt duidelijk dat de jeugdzorg niet gebracht heeft wat er van werd verwacht. De zorg is zeker toegankelijker geworden, maar inmiddels doet 1 op de 7 kinderen een
beroep op professionele, gesubsidieerde hulp. Vijfentwintig jaar geleden ging het nog om 1 op de 27. Daarnaast wordt de lijst van alarmerende berichten langer en langer: fnuikende personeelstekorten, doorgeschoten bureaucratie, onaanvaardbare wachttijden en recentelijk de vaststelling dat de overheid niet langer kan garanderen dat de kinderen in de jeugdbescherming beter af zijn wanneer de overheid het toezicht overneemt.
SDF werkt samen met jeugdzorg instelling Woodbrookers, Door de recente maar ook oudere berichtgeving omtrent deze jeugdzorginstelling zijn wij van mening dat deze vorm van gesloten residentiele jeugdzorg zo snel mogelijk moet stoppen. Woodbrookers zou juist een plek van veiligheid en geborgenheid moeten zijn, maar dat is helaas niet het geval. Er is geen enkel bewijs dat deze vorm van jeugdzorg heeft gezorgd voor verbetering, waardoor deze jongeren kunnen beginnen aan een goede toekomst. Momenteel heeft Woodbrookers nog steeds 24 behandelplekken, waarvan er 15 bezet zijn. De afgelopen jaren zijn er ook jongeren uit onze gemeente behandeld in Woodbrookers. Inmiddels zijn er al concrete alternatieven voor deze vorm van jeugdzorg zoals een kleinschalige jeugdvoorziening in Heerenveen en Drachten.
- samen met andere Friese gemeenten zich tot het uiterste in te spannen voor de komst van nieuwe en veilige alternatieven van jeugdzorg, zoals kleinschalige jeugdvoorziening in Heerenveen en Drachten;
- in het voorjaar van 2023 de raad van Noardeast-Fryslân te rapporteren over hoe we deze doelgroep nu gaan opvangen